Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες ποικιλίες ελιών. Ο καρπός των ποικιλιών που περιέχουν μικρό ποσοστό ελαιολάδου χρησιμοποιείται συνήθως για τη παρασκευή επιτραπέζιας ελιάς ενώ αντίθετα οι ποικιλίες με μεγάλο ποσοστό ελαιολάδου χρησιμοποιούνται για ελαιοποίηση.
Ελιά Καλαμάτα
Διακρίνεται από το ιδιαίτερο σχήμα και το λαμπερό χρώμα της και ταιριάζει θαυμάσια στη μεσογειακή υγιεινή διατροφή
Κονσερβολιά Πηλίου πράσινη
Ελιά πρασινωπή που συλλέγεται σχετικά άγουρη και χαράζεται ή “κτυπιέται” για να ξεπικρίσει. Διατηρείται στην άλμη και είναι έτοιμη για κατανάλωση σε 2 - 3 ημέρες.
Κονσερβολιά Αμφίσσης μαύρη
Είναι η πιο πλούσια σε θρεπτική αξία, χάρη στη φυσική της ωρίμανση στην οποία οφείλει και την πλούσια γεύση της.
Ελιά Χαλκιδικής
Είναι γνωστή και ως Γαϊδουρελιά λόγω του μεγάλου μεγέθους του καρπού. Είναι μια ποικιλία μεγαλόπρεπη με χρώμα βαθύ πράσινο, που κατά την επεξεργασία της μετατρέπεται σε αχυροκίτρινο.
Θρούμπα Θάσου
Ελιά μαύρη χαρωμένη, μικρού μεγέθους, που χάνει την πίκρα της κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης και αποκτά μια μοναδική γεύση.
Οι ποικιλίες
σε αριθμούς
95
χιλιάδες τόνοι
Ελιά Χαλκιδικής
70
χιλιάδες τόνοι
Ελιά Καλαμάτας
60