Η αγορά της ελιάς
Ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς, αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς και εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, καθώς στην περίοδο κρίσης που διανύει η χώρα μας αυξάνει τα μεγέθη του με σημαντικές εξαγωγικές περγαμηνές.
Η συμβολή του κλάδου στην ελληνική οικονομία είναι σημαντική καθώς απασχολεί χιλιάδες αγροτικές οικογένειες. Με την καλλιέργεια των ελληνικών ποικιλιών επιτραπέζιων ελιών να καλύπτει το 2% της χρησιμοποιούμενης αγροτικής έκτασης της χώρας, η συμμετοχή του κλάδου στο αγροτικό Α.Ε.Π. ανέρχεται στο 1%, με διπλάσια προστιθέμενη καθώς η συμμετοχή του στις εξαγωγές υπολογίζεται (περίπου) στο 20%.
Στη χώρα μας παράγονται κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία 225.000 τόνοι ετησίως επιτραπέζιων ελιών όλων των ποικιλιών και εξάγεται (περίπου) το 80% της εγχώριας παραγωγής.
Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικές ποικιλίες επιτραπέζιων ελιών, μοναδικές στον κόσμο, με την ποικιλία “Κονσερβολιά” να αναλογεί (περίπου) στο 30% της εγχώριας παραγωγής, την ποικιλία “Χαλκιδικής” (περίπου) στο 5ο% και ποικιλίας “Καλαμάτα” (20% της παραγωγής) καθώς και μικρές ποσότητες Θρούμπας Θάσου και Γαϊδουρελιάς Άστρους.
Η γεωγραφική συγκέντρωση της παραγωγής ακολουθεί την ποικιλιακή συγκέντρωση με την ποικιλία “Κονσερβολιά” να καλλιεργείται κυρίως στη Κεντρική Ελλάδα (Ν,Φθιώτιδας), η ποικιλία “Χαλκιδικής” στη Βόρεια Ελλάδα (Ν.Χαλκιδικής, Καβάλας) ενώ η ποικιλία “Καλαμάτα” καλλιεργείται κυρίως στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας.